Press "Enter" to skip to content

Przepis na ryż w ananasie: 菠萝饭

 

Dziś trochę inaczej niż zawsze: chciałem zaprezentować Wam łatwą w przygotowaniu potrawę pochodzącą z prowincji Yunnan, a dokładniej 菠萝饭 (boluo fan). Przygotowywałem ją kilka razy w Chinach, a przepis, mimo że wymaga trochę czasu, jest bajecznie prosty. Jest to najprostsza wersja, ale taka została mi przedstawiona. W internecie można znaleźć inne: na słodko lub nie. Mi smakuje ten wariant i Wam też polecam spróbować! Zdjęcia może nie są zachwycające, ale robiłem komórką i na szybko, wierzcie mi, że smakuje lepiej niż wygląda.

Składniki:
– 1 dojrzały ananas: im bardziej dojrzały, tym bardziej słodka wyjdzie potrawa,
– półtorej szklanki kleistego ryżu (glutinous rice, nasz zwykły i ryż do sushi się NIE NADAJĄ), można go kupić w sklepach z orientalną żywnością, np. w Kuchniach Świata,
– rodzynki,
– cukier brązowy (ale może być też biały).

Przygotowanie:
W przeddzień gotowania, wsypujemy ryż do miseczki, zalewamy zimną wodą, dodajemy cukier i rodzynki, mieszamy i odstawiamy na noc.

W dniu gotowania, odkrawamy górę ananasa. Drążymy go łyżką, pomagając sobie nożem. Powinniśmy wydrążyć praktycznie cały miąższ, nie naruszając skórki. Odlewamy część wody od ryżu i rodzynek, a następnie dodajemy poszatkowane kawałki miąższu i sok. Całość mieszamy, a tym co powstanie, wypełniamy ananasa.

Następnie w sporym garnku (tak dużym, żeby ananas zmieścił się cały) gotujemy wodę. Chwilę przed wrzeniem, wkładamy delikatnie naszego ananasa. Przykrywamy pokrywką (jeśli nie mamy pokrywki, możemy przykryć odkrojoną górą owocu). Gotujemy około godziny. Warto upewniać się, że ananas jest zanurzony prawie cały. Można też dolewać wodę do ryżu, by nie był suchy i szybciej się ugotował.

Po godzinie warto przemieszać trochę ryż i zobaczyć, czy w środkowej części też się ugotował. Po czym poznać, że ryż kleisty jest już gotowy? Zbija się w duże grudy i łatwo jeść go wtedy pałeczkami. Z resztą, porównajcie zdjęcia sprzed gotowania i to ostatnie:

Kiedy już uznamy, że w środku ryż też jest już gotowy, wyjmujemy z garnka i możemy jeść: najlepiej smakuje na ciepło! Smacznego!

PS: Napiszcie czy będziecie próbować robić, jeśli już robiliście/jedliście, to czy smakowało!

Do usłyszenia!

Komentarze

2 komentarze

  1. Iwona Pawlak Balcerzak
    Iwona Pawlak Balcerzak 2015-08-21

    jadłam podobną potrawę w Pekinie w restauracji Little Yunan było pyszne dzięki za przepis zrobię w domu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Inline
Inline